Ar kada auginote nasturtes ? Šios gėlės įprastos ir dažnos buvo anksčiau, dabar retokai auginamos. Greičiausiai todėl, kad nebe madingos ir kad yra vienmetės. Bet per kelis dešimtmečius atsirado daugiau ir įdomesnių nasturčių veislių, jos vis dažniau naudojamos kaip maistas ar vaistas, be to, kad ir vienmetės, jos visai nesunkiai auginamos. Tad kodėl jomis nepapuošti gėlyno arba balkono ?

Šiaip nasturčių yra keliolika rūšių, bet pas mus paprastai auginama tik DIDŽIOJI NASTURTĖ (Tropaeolum majus). Tai etnografinis augalas, buvęs populiarus mūsų močiučių darželiuose. Ir šiais laikais nasturtes galima pamatyti prie senesnių sodybų arba Rumšiškių Liaudies Buities muziejuje.

Augalas žydėti pradeda vasaros pradžioje ir žydi iki pat šalnų (štai dar viena puiki savybė !). Auga greitai, vejasi aplink atramas, jeigu jas randa pakeliui, arba svyra žemyn. Stiebai gali būti iki 3 metrų ilgio, šakoti, gan stori. Žiedai dažniausiai būna stambūs ir įvairiausių oranžinių atspalvių - nuo blyškios iki labai sodrios spalvos; jie skleidžiasi lapų pažastyse ant ilgų žiedkočių. Taip pat galima pamatyti žydint geltonai, raudonai ar vos ne baltos spalvos žiedais. Būna nasturčių ir margais lapais. Beje, lapai yra įdomios formos: jie skydiški ir su ilgais lapkočiais; pats lapas prie lapkočio prisijungęs pačiame viduryje, o ne pakraštyje kaip dauguma augalų. Nužydėjus žiedams subręsta briaunotos sėklos, kurios pabyra ant žemės ir lengvai bei greitai sudygsta.

Augalas geriausiai auga derlingoje, purioje ir drėgnoje dirvoje. Visai neblogai jaučiasi tiek daliniame pavėsyje, tiek saulėtoje vietoje, jei tik dirvoje netrūksta drėgmės. Gali augti ir be atramų, tada šliauš pažeme arba vyniosis aplink šalia esančius augalus.

Prie visų gerųjų nasturčių savybių dar priskiriamos ir maistinės, nes visos augalo dalys yra valgomos. Ryškiais žiedais bei lapais galima puošti įvairius patiekalus, dėti į salotas ar troškinius. Sunokusios sėklos yra aštroko ir savotiško skonio, dažniausiai naudojamos kaip prieskoniai, panašiai kaip ir kaparėliai - dedami į marinuotus gaminius, troškinius, valgomos su kitomis daržovėmis.

Šis augalas ne tik valgomas, bet ir turi daug vitamino C bei gydančių savybių. Turi priešbakterinį, antiseptinį, šlapimą skatinantį, priešgrybelinį bei kt. poveikius. Iš sėklų spaudžiamas aliejus, kuris vartojamas tiek maistui, tiek kosmetikoje. Nasturtes tik nepatariama valgyti mažiems vaikams, nėščioms moterims ir žmonėms, turintiems virškinimo bei inkstų sutrikimų.

Tad ateinantį pavasarį, įsigydami sėklas gėlynui arba daržui, būtinai pasirūpinkite ir nasturčių sėklomis, nes jos:

  • Papuoš jūsų aplinką savo ryškiais žiedais bei originaliais lapais;
  • Ilgai žydės iki pat šalnų;
  • Bus neįnoringos ir lengvai dauginamos;
  • Jomis galėsite paįvairinti savo maistą;
  • Galbūt, ir padėti sau turint sveikatos bėdų;
  • Ir džiaugtis, kad auginate etnografinę gėlę!